Výrazové prostředky televizního zpravodajství a publicistiky - praktické srovnání - Bočková, Markéta (2008)
Práce se z praktického hlediska zabývá vznikem produktů televizního zpravodajství publicistiky se zaměřením na používané výrazové prostředky. Autorka natočila na téma úrazů elektrickým proudem na železničních vagónech dva televizní příspěvky a publicisticko-dokumentární film. V práci popisuje všechny aspekty vzniku televizního příspěvku i dokumentu od teoretické přípravy, přes natáčení až po střih. Zabývá se také spoluprací jednotlivých členů štábu a dalšími vnějšími faktory, které mohou výslednou podobu příspěvku nebo dokumentu ovlivnit. V televizním zpravodajství je podle autorky dominantní výrazovou složkou zvuková stopa příspěvku. Komentář tvoří základní dějovou linii příběhu, kterou doplňují rozhovory a takzvané „gerojše“, záběry s autentickým zvukem prostředí. Udává také rytmus příběhu a ovlivňuje délku i typ použitých záběrů. Jen ve výjimečných případech přestává být obraz pouhou ilustrací řečeného, především pokud obsahuje jedinečné, verbálně těžko sdělitelné informace.