Švankmajerovo zpracování faustovského mýtu - Rolenc, Michal (2008)
Cíle práce: Zaměřit se na nejdůležitější motivy Lekce Faust (film Jana Švankmajer) a ve srovnání s některými důležitými zpracováními (konkrétně Christopher Marlowe, Johann Wolfgang Goethe, Matěj Kupecký) se snažit vyložit klíčové momenty a scény nesmrtelného faustovského mýtu a jejich vlivy na Švankmajerův film. Srovnání proto, že Švankmajer nejen svou metodou ale především už samotným svým duchovním zaměřením je surrealista, který z inspirace předešlými mýty umíchal svou osobitou verzi. Lekce Faust tak v historii mýtu zastává výjimečnou pozici, neboť se jedná o filmové zpracování, které navíc kolážovou metodou kombinuje předešlé formáty literární, dramatické a hudební. Práce se věnuje tématům manipulace, svobodné vůle a loutkovitosti, rozebírá detaily smlouvy s ďáblem, motiv slibu a scény Faustovi smrti a v důsledku toho možnosti vykoupení či zatracení duše. V neposlední řadě se zabývá obecnou charakteristikou dvou hlavních protagonistů - doktora Fausta a jeho pekelného sluhy Mefista