Literární rozbor děje a postav 1. a 2. knihy spisu Martiana Capelly: De nuptiis Philologiae et Mercurii - Pokorná, Jana (2007)
Cílem práce bylo podat základní literární rozbor děje a literárních postav první a druhé knihy De nuptiis Philologiae et Mercurii římského prozaika Martiana Capelly. V jednotlivých kapitolách je rozebrána stavba díla a jeho žánrové zařazení, role postav (žena x muž, aktivita x pasivita), vlastní jména bohů (theonyma), vliv na středověk a komické (satirické) momenty v ději