Současný stav nářečí u mladé generace v Žeravicích - Urbanová, Marta, 1979- (2007)
Diplomová práce zachycuje a popisuje vývojové tendence nářečí u nejmladší generace v obci Žeravice. Hlavní důraz je kladen na slovní zásobu, v menším měřítku se práce zaměřuje i na další jazykové roviny. Výzkum se opíral o starší jazykovědné práce a probíhal formou samostatně vypracovaného dotazníku a řízených rozhovorů. Z rozboru získaných materiálů jsme se snažili vyvodit závěry o vývoji nářečí v cílové skupině, zároveň jsme se pokusili postihnout okolnosti a důvody, proč tomu tak je.