Vztah hudby a jazyka v díle Otakara Hostinského - Havlová, Jana; Niederle, Rostislav, 1962-; Masarykova univerzita. Seminář estetiky (2008)
Diplomová práce "Vztah hudby a jazyka v díle Otakara Hostinského" pojednává o vztahu dvou odvětví umění, jejich vzájemné provázanosti a ovlivňování. Myšlenky o tomto propojení jsou vybrány z díla jednoho z předních českých estetiků - Otakara Hostinského. Práce se zabývá například problémem české prozodie, deklamace a metra. Jiným problémem, který je zde řešen, je vztah hudby a autora a hudební působení na emotivní vnímání posluchače. Dále se práce věnuje problému, zda je za hudební složkou díla nějaké jazykové, případně pocitové, sdělení a zda je vůbec možné hovořit o tom, že "hudba mluví". Také je zde možné najít odpověď na otázku, jaké jsou parametry pro vytvoření souborného uměleckého díla
Diploma thesis "The relationship between the music and the language in a piece of Otakar Hostinský" deals with a problem of an equalrelation between these two kinds of art. Another problem, witch deals with, is a problem of Czech declamation and rhytm of language. You can find here an answer for the question, if music can "tell" us some information and how does music influence our mood and emotions. At the end of this diploma thesis are informations about one of the most important man of Czech aesthetics
Vedoucí práce: Rostislav Niederle
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008
Keywords: Hostinský, Otakar, -- 1847-1910; 19.-20. století; estetici -- Česko -- 19.-20. století; hudba; jazyk; aesthetists -- Czechia -- 19th-20th centuries; music; language; bakalářské práce; bachelor's theses