Vztah hudby a jazyka v díle Otakara Hostinského - Havlová, Jana (2008)
Diplomová práce "Vztah hudby a jazyka v díle Otakara Hostinského" pojednává o vztahu dvou odvětví umění, jejich vzájemné provázanosti a ovlivňování. Myšlenky o tomto propojení jsou vybrány z díla jednoho z předních českých estetiků - Otakara Hostinského. Práce se zabývá například problémem české prozodie, deklamace a metra. Jiným problémem, který je zde řešen, je vztah hudby a autora a hudební působení na emotivní vnímání posluchače. Dále se práce věnuje problému, zda je za hudební složkou díla nějaké jazykové, případně pocitové, sdělení a zda je vůbec možné hovořit o tom, že "hudba mluví". Také je zde možné najít odpověď na otázku, jaké jsou parametry pro vytvoření souborného uměleckého díla