Čeněk Ježek causa prominentního protektorátního novináře před Národním soudem - Tschochoheiová, Iva (2008)
Diplomová práce se zabývá causou předního českého protektorátního novináře Čeňka Ježka, který byl ve dnech 1. dubna 1946 - 3. dubna 1946 souzen Národním soudem v Praze za svou činnost zástupce šéfredaktora deníku Venkov a později šéfredaktora odborného zemědělského časopisu Českomoravský rolník v období existence Protektorátu Čechy a Morava. Č. Ježek nebyl odsouzen k smrti ani k doživotnímu žaláři, ale po těchto dvou nejtěžších trestech, mu Národní soud udělil jeden z nejpřísnějších trestů, jaké byly novinářům vůbec uděleny, a to patnáct let těžkého žaláře. Č. Ježek nepatřil mezi přední aktivistické šéfredaktory, jejichž jména byla po celá desetiletí zmiňována jako symbol novinářské a politické kolaborace a spolupráce s Němci. Necítil se vinen za svou činnost v období druhé republiky a v protektorátu. Neměl ze své spolupráce s Němci ekonomický profit. Nesouhlasil s okupací a věřil v porážku Německa a v osvobození Československa. Národní soud mu neprokázal údajnou spolupráci s protekto.