Olga Fastrová (1876 -1965) životopis české novinářky - Skálová, Veronika; Večeřa, Pavel, 1969-; Masarykova univerzita. Katedra mediálních studií a žurnalistiky (2008)
Olga Fastrová (1876-1965) byla první českou ženou zaměstnanou v redakci deníku jako profesionální novinářka. Její žurnalistická kariéra pro ni byla v počátcích východiskem z finanční nouze, kterou pocítila po smrti manžela. Mladá vdova se třemi malými dětmi si vydělávala na živobytí nejprve překládáním, redigováním ženského časopisu, až v roce 1910 našla bezpečné finanční zajištění jako stálá redaktorka Národní politiky, největšího deníku té doby. V začátcích kariéry Fastrovou proslavily především módní sloupky, pro něž byla zároveň zesměšňována ostatními novináři. Její prvenství mezi ženami - novinářkami bylo dosud opomíjeno, proslavila pouze jako hlavní hrdinka humoresek Jaroslava Haška. Její životopis dosud nebyl zpracován. Při jeho sestavování jsme využili především původní prameny z fondu Fastrové v Památníku národního písemnictví v Praze, ale také řadu jejích článků publikovaných v Národní politice. Kromě životopisu jsme se zaměřili také na její zájem o ženskou otázku a také změn.
Olga Fastrová (1876 - 1965) was a first Czech woman who was officially employed in a daily as a professional journalist. Her career started as a way out of financial problems she had. As a young widow with three small kids she fought for survival as a translator, editor of female magazine and finally she found safe existence as a journalist in Národní politika, biggest Czech daily of the time. In the first years of her career she became very well known as well as satirized by other journalists. Her biography has not been yet completed by anyone, she was known as a main character of several funny stories of Jaroslav Hašek. Her primacy as professional female journalist was long forgotten. While working on this biography we focused on original sources contained in Fastrová’s file in Památník národního písemnictví in Prague and also on Fastrová’s own articles in Národní Politika. We also followed her interest in female rights movement and changes of her status as a working middle class wom.
Vedoucí práce: Pavel Večeřa.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: Fastrová, Olga, -- 1876-1965; novinářky; ženská emancipace; emancipation of women; women journalists; diplomové práce