Olga Fastrová (1876 -1965) životopis české novinářky - Skálová, Veronika (2008)
Olga Fastrová (1876-1965) byla první českou ženou zaměstnanou v redakci deníku jako profesionální novinářka. Její žurnalistická kariéra pro ni byla v počátcích východiskem z finanční nouze, kterou pocítila po smrti manžela. Mladá vdova se třemi malými dětmi si vydělávala na živobytí nejprve překládáním, redigováním ženského časopisu, až v roce 1910 našla bezpečné finanční zajištění jako stálá redaktorka Národní politiky, největšího deníku té doby. V začátcích kariéry Fastrovou proslavily především módní sloupky, pro něž byla zároveň zesměšňována ostatními novináři. Její prvenství mezi ženami - novinářkami bylo dosud opomíjeno, proslavila pouze jako hlavní hrdinka humoresek Jaroslava Haška. Její životopis dosud nebyl zpracován. Při jeho sestavování jsme využili především původní prameny z fondu Fastrové v Památníku národního písemnictví v Praze, ale také řadu jejích článků publikovaných v Národní politice. Kromě životopisu jsme se zaměřili také na její zájem o ženskou otázku a také změn.