Odměny a tresty rodičů ve vztahu ke školním situacím z pohledu žáků v 6. a 7. třídě - Ujmiaková, Veronika (2007)
Témou práce sú odmeny a tresty rodičov týkajúce sa školy z pohľadu detí 6. a 7. ročníka základnej školy. Práca je rozdelená na teoretickú a výskumnú časť. V teoretickej časti sú predstavené relevantné koncepty týkajúce sa rodinnej výchovy so zameraním na odmeny a tresty, charakteristiky dieťaťa v staršom školskom veku a spojenie rodičov a školy. Výskumná časť je založená na kvalitatívnom výskume zameranom na detské vnímanie rodičovských odmien a trestov za školské výsledky. Výskumu sa zúčastnilo 10 žiakov šiesteho a siedmeho ročníka základnej školy. Dáta získané z pološtrukturovaných rozhovorov boli následne spracované na úrovni otvoreného kódovania. Výsledkom výskumu je zistenie, že deti sa za školu cítia byť viac odmeňované ako trestané, pričom odmeny a tresty, ktoré dostávajú považujú za adekvátne a odstupňované a zároveň, že odmeňovanie a trestanie svojich rodičov prijímajú ako dané, sú s ním spokojné a ďalej sa ním nezaoberajú, teda ho nereflektujú.