Recepční analýza ženských life-stylových magazínů - Černá, Magdalena (2008)
Ve této práci jsem se zabývala otázkou, jakou funkci mají ženské life-stylové magazíny pro svoje čtenářky (ale i čtenáře a jednu nečtenářku). Vycházela jsem z konceptů aktivního publika, otevřeného textu, užití a uspokojení a každodenního užití médií. Jako výzkumnou metodu jsem zvolila recepční analýzu. Uskutečnila jsem 11 rozhovorů se čtenářkami, čtenáři a jednou nečtenářkou ženských life-stylových magazínů. Výsledkem je rozsáhlá analýza funkcí, užitků a významů tohoto žánru. Zjistila jsem, že čtenářky přistupují k četbě velmi aktivně a selektivně. V textech, které podle diskurzu feministických mediálních kritiček jsou opresivní a ženy utlačují, respondentky (a respondenti) nacházeli vlastní významy, které odpovídaly jejich psychickým a sociálním zkušenostem. V kontextu diskurzu každodenního života čtenářek jim přinášely uspokojení a potěšení. Zjistila jsem tyto motivy četby: relaxační funkce; získávání poučení a aktuálních informací; únik do imaginárního světa luxusu; zdroj inspirac.