Příznaková slovní zásoba v soukromé korespondenci mládeže - Šabatová, Marta (2007)
V této diplomové práci jsme se na základě podrobné analýzy sta dopisů z Korpusu soukromé korespondence, jejichž autory byli mladí lidé ve věku do 30 let, pokusili ukázat, že soukromé dopisy mládeže jsou vhodným pramenem pro studium příznakového lexika současné češtiny a zároveň cenným excerpčním zdrojem pro lexikografické účely. V teoretické části práce jsme podali stručnou charakteristiku lingvistické problematiky spojené s tématem soukromé korespondence mládeže (jazyk soukromé korespondence, jazyk mládeže, expresivita a příznakovost, neologismy a okazionalismy). V praktické části jsme se zaměřili především na stylistickou analýzu zjištěných příznakových lexémů, na slovotvorný rozbor neologismů a okazionalismů a na lexikografické zhodnocení shromážděného materiálu. Naší snahou bylo rovněž vypracovat metodiku pro budoucí obdobně zaměřený výzkum a vytvořit anotovaný soubor lexémů, který by mohl být využit k hlubšímu lexikologicky orientovanému studiu jazyka korespondenčních textů.