Pragmatismus a vědecký realismus jako možné filosofie vědy pro výzkum mezinárodních vztahů - Kořan, Michal, 1977- (2008)
Disertační práce má čtyři cíle 1) identifikovat společné rysy pragmatismu a realismu a naopak porozumět fundamentálním odlišnostem mezi nimi. Tímto způsobem mohou být charakterizovány důsledky pro filosofii vědy v MV, které ze vzájemného potýkání mohou vyplývat. 2) Představení obou posic a především nabídnutí jasné pragmatické koncepce, která by mohla sloužit jako ucelenější a bohatší alternativa pragmatickým přístupům dosud představeným v MV představeny. Ucelená pragmatická koncepce má však především sloužit jako smysluplnější filosoficko-vědní alternativa vědeckému realismu; 3) předložení kritické reflexe vědeckého realismu, založené na kombinaci nových a již existujících kritických vhledů do této problematiky; 4) na základě předchozích třech bodů obhájit smysluplnost diskuse mezi realismem a pragmatismem a nabídnout možnost dalšího směřování této diskuse. Kritická reflexe realismu ukázala, že přes značné slabiny existují oblasti, v nichž obohatila filosofickovědní pole MV. Bylo rovn.