Jádrové odhady hustoty - Řezáč, Martin, 1977- (2007)
Jádrové odhady pravděpodobnostní hustoty patří mezi neparametrické odhady, tj. není třeba předem předpokládat jaký tvar má odhadovaná hustota. Jde o klouzavý vážený průměr, jehož kvalita závisí především na šířce vyhlazovacího okna. Tento parametr nejvíce ovlivňuje výsledný odhad a jeho volba je zásadním problémem vyhlazovacích metod. Mezi původní výsledky patří zobecnění metody referenční hustoty, které spočívá v použití obecného řádu jádra. Vedlejším výsledkem při odvozování vztahu pro odhad optimální šířky vyhlazovacího okna je důkaz zajímavé kombinatorické identity. Dalším původním výsledkem je upravená metoda maximálního vyhlazení. Princip metody byl zachován, změněn byl ale variační problém, který je v této metodě řešen. Přínosem této práce je i zmapování hlavních neparametrických metod odhadů pravděpodobnostní hustoty od jejich začátků v padesátých letech minulého století až po současnost. Dále jsou citovány výsledky týkající se obecných statistických vlastností jako je nestrann.