Využití metod DPZ při sledování antropogenních změn krajiny v poddolovaných oblastech - Mulková, Monika, 1973- (2007)
Abstrakt Disertační práce je zaměřena na možnosti využití leteckého snímkování pro sledování antropogenních změn krajiny v poddolovaných oblastech na příkladu dobývacího prostoru Lazy. Cílem disertační práce bylo zpracování časových řad historických leteckých snímků zájmové oblasti pro potřeby zhodnocení časoprostorových změn krajiny. Dílčím cílem byla rovněž analýza výškových změn reliéfu. Na základě vizuální fotointerpretace snímků byl krajinný pokryv vektorizován dle kategorizace Corine Land Cover. Časoprostorové změny byly vyhodnoceny pomocí překryvných analýz. Velikost změn byla kvantifikována pomocí metrických ukazatelů krajiny, a to vývojového indexu, indexu celkové změny krajiny, Shannonova indexu diverzity, koeficientu antropogenního ovlivnění krajiny a koeficientu ekologické stability. Nově byl vytvořen koeficient míry hornické transformace krajiny, který objektivně vyjadřuje antropogenní změny krajiny způsobené hlubinnou těžbou uhlí. Bylo ověřeno, že multitemporální anal.