Morální poselství v příbězích TAT a řešení morálního dilematu - Fikarová, Táňa, 1983- (2007)
Morální poselství v příbězích TAT a řešení morálního dilematu Abstrakt V diplomové práci se zabývám metodologickými a diagnostickými otázkami Tématicko apercepčního testu. Zaměřuji se především na morální poselství v příbězích evokovaných TAT. Morální dilema sloužilo jako nástroj ověřující interpretační možnosti TAT v oblasti morálky jedince. Artikulovala jsem koncepci morálního poselství, inspirovanou H. Teglasiovou. Psychologickou dimenzi morálky vymezuji v perspektivě několika teorií (L.Kohlberg, C.Gilliganová, J. Rest, apod.), koncept příběhu vysvětluji v rámci teorie schémat a scénářů (Schank, Abelson) a narativního přístupu (J. Bruner). S metodou TAT jsem pracovala projektivně i narativně. Výzkumný soubor se skládal z 35 adolescentů, 15 diagnostikovaných klientů a 20 adolescentů bez zjevných projevů antisociálního chování. Z jednotlivých příběhů jsem vygenerovala morální poselství, porovnala je mezi sebou a též jsem vzala v úvahu nálezy získané pomocí morálního dilematu. Ukaz.