Proměny folklorismu ve vývoji Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm 1925-2006 - Růžičková, Veronika (2007)
Valašské muzeum v přírodě má za sebou dlouhou historii zpřístupňování a uchovávání místní lidové kultury a její popularizace pro širokou veřejnost. Během svého fungování prošlo celou řadou změn, které vedly většinou k rozšíření muzea a jím pořádaných folklorních akcí, i když některé z nich byly vynucené politickou situací. Folklorismy popsané v této práci jsou především vedlejším produktem upřímné a kvalifikované snahy o záchranu a zpřístupnění valašských lidových zvyků široké veřejnosti. Jejich výskyt v žádném případě neznehodnocuje etnografickou práci muzea.