Proměny japonské bezpečnostní politiky po 11. září 2001: záruka stability či skrytá hrozba? - Vojtková, Kristýna; Vilímek, Petr, 1980-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2008)
Bakalářská práce se zabývá proměnami japonské bezpečnostní politiky po teroristických útocích 9/11. Cílem je zkoumat hypotézu, zda po těchto útocích došlo v japonské bezpečnostní politice k posunu směrem k aktivnější a asertivnější roli. První výzkumná rovina nastiňuje současné bezpečnostní prostředí pomocí bilaterálních vztahů s USA, zeměmi Korejského poloostrova, Čínou a Ruskem. Druhá rovina zkoumá, jak se případné změny projevily v klíčových bezpečnostních dokumentech obranné politiky a poslední část reflektuje vnitrostátní debatu a případné scénáře budoucího vývoje.
The Thesis deals with changes in Japanese security since 2001. It investigates the hypothesis that the Japanese security policy has become more active and assertive since the 11/9 terrorist attacks. It explores three dimensions of security policy, while the main part is focused on bilateral security relations with the US, countries of Korean peninsula, China and Russia, to explain the current security environment. The changes in defense policy as a reactionn are examined afterwards. The last part traces the innerstate debate and future trends.
Vedoucí práce: Petr Vilímek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: bezpečnostní politika; teroristické útoky (11. září 2001 : Spojené státy americké); ústava; constitution; security policy; September 11 attacks (2001 : United States); September 11 terrorists attacks, 2001; Japonsko; Japan; bakalářské práce