Program rekvalifikací a jeho přínosy pro absolventy na lokálním trhu práce v Ústí nad Labem - Fránek, Miloslav, 1979- (2007)
Cílem této rigorózní práce je provést komplexní analýzu programu rekvalifikací organizovaném Úřadem práce v Ústí nad Labem v letech 2002 - 2004. Ve výzkumu se zabývám nejen analýzou výsledků, ale též programovým uspořádáním rekvalifikací, zaměřuji se na rozsah, strukturu a cílenost rekvalifikačních kurzů ke skupinám obtížně umístitelným, jež jsou definovány v teoretické části práce. Dále zjišťuji přínosy rekvalifikací pro zvýšení zaměstnatelnosti účastníků kurzů a v neposlední řadě také analyzuji jejich hrubé efekty na zaměstnanost absolventů programu do 12 měsíců od ukončení kurzu v závislosti na sociodemografických charakteristikách těchto osob (pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání, doba nezaměstnanosti před vstupem do programu) a parametrů samotných rekvalifikačních kurzů. V textu teoretické části se věnuji teorii lidského kapitálu a teorii fronty jako dvěma nejvlivnějším teoretickým konceptům trhu práce, v obecné rovině otázkou cílů aktivní politiky zaměstnanosti, identifikuji