Mobil je poselství význam média a jeho dopad na komunikaci v interpersonálních vztazích generace SMS - Vykoukalová, Zdeňka, 1979-; Masarykova univerzita. Katedra mediálních studií a žurnalistiky (2007)
Rigorózní práce "Mobil je poselství: Význam média a jeho dopad na komunikaci v mezilidských vztazích generace SMS” se zabývá tématem vlivu média mobilního telefonu na komunikační vzorce dospívajícících. Výzkum se smíšeným designem, tj. kvantativní dotazníkovou metodou, obsahovou analýzou a kvalitativními polostrukturovanými rozhovory, byl zaměřen na následující oblasti: kontextualizaci mobilní komunikace dospívajících, význam, který připisují mobilnímu telefonu a potencialitu změn v této komunikaci v jejich vztazích s rodiči, vrstevníky a partnery. Význam mobilního telefonu je konstruován skrze způsob, jakým spojuje svého uživatele s komunitou jeho přátel a umožňuje mu být v neustálém kontaktu se sociální sítí jeho blízkých. Dospívající často vnímají mobilní telefon jako symbolikcou reprezentaci komunity, do které náleží.
The dissertation “The Mobile Phone is the Message: the Meaning of the Device and its Implications on Communication in Interpersonal Relationships of Generation SMS” deals with the topic of influence of mobile device on the communication behavior of adolescents. The research was focused on the following topics: contextualizing adolescents’ mobile communication, symbolic meaning of the device and transformation of communication with three generalized others: parents, peers and partners.The meaning of the mobile phone is constructed through the way in which it connects its owner to a community of friends, making it easier for the person to be in touch with the social network.
Rigorózní práce (PhDr.)--Masarykova univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: dospívající mládež; interpersonální komunikace; mobilní telefony; SMS zprávy; adolescents; cellular telephones; interpersonal communication; short message service; rigorózní práce; doctoral dissertations