Mobil je poselství význam média a jeho dopad na komunikaci v interpersonálních vztazích generace SMS - Vykoukalová, Zdeňka, 1979- (2007)
Rigorózní práce "Mobil je poselství: Význam média a jeho dopad na komunikaci v mezilidských vztazích generace SMS” se zabývá tématem vlivu média mobilního telefonu na komunikační vzorce dospívajícících. Výzkum se smíšeným designem, tj. kvantativní dotazníkovou metodou, obsahovou analýzou a kvalitativními polostrukturovanými rozhovory, byl zaměřen na následující oblasti: kontextualizaci mobilní komunikace dospívajících, význam, který připisují mobilnímu telefonu a potencialitu změn v této komunikaci v jejich vztazích s rodiči, vrstevníky a partnery. Význam mobilního telefonu je konstruován skrze způsob, jakým spojuje svého uživatele s komunitou jeho přátel a umožňuje mu být v neustálém kontaktu se sociální sítí jeho blízkých. Dospívající často vnímají mobilní telefon jako symbolikcou reprezentaci komunity, do které náleží.