Výkladní skříň kinematografie v prvním desetiletí samostatného Československa filmová sekce na Výstavě soudobé kultury v Brně v roce 1928 - Resová, Hana (2007)
Výstava soudobé kultury byla zrealizována k jubilejnímu desátému výročí založení samostatného Československa a měla za úkol ukázat úroveň a vyspělost mladého českého státu. Záštitu nad výstavou převzal prezident T. G. Masaryk. Účelem bylo vystavovat jen to, co vzniklo na půdě Československého státu od roku 1918. Součástí výstavy byla také filmová sekce a v průběhu výstavy bylo v provozu Výstavní kino. Práce nastiňuje domácí i zahraniční výstavy, které mohly být vzorem a motivací pro uspořádání Výstavy soudobé kultury v Brně. Další část se věnuje organizační struktuře a členění VSK, ideovým cílům a reálným výsledkům výstavy. Těžiště práce leží ve filmové sekci, její organizaci v rámci celé výstavy, v tom co zahrnovala a jak a kde bylo postaveno Výstavní kino, jak vypadalo a co se v něm odehrávalo. Závěr práce se pokouší uchopit podstatu filmové části výstavy, popsat její charakter a zodpovědět otázky, které s k ní váží.