Ideologická komise ÚV KSČ a československá kinematografie v liberalizačním procesu 60. let. (příspěvek k dějinám cenzury) - Kohoutek, Jan (2007)
Tato práce se zabývá činností Ideologické komise ÚV KSČ ve vztahu k československé kinematografii 60. let. Ideologická komise byla stranickým orgánem, který měl oficiálně pouze poradní a konzultativní funkci. Ve skutečnosti byla komise orgánem nepřímé stranické cenzury, který skrytě řídil oficiální vládní cenzurní orgán - HSTD. Činnost komise je ve zprávě popsána na základě zpráv vypracovaných ke schůzím