Percepcia životných hodnôt u pacientov v paliatívnej starostlivosti (existencialistické otázky v klinickej praxi) - Tóthová, Kristína, 1982- (2007)
Percepcia životných hodnôt u pacientov v paliatívnej starostlivosti. Diplomová práca sa venuje mapovaniu hodnotovej orientácie u pacientov v paliatívnej starostlivosti, pacientov zomierajúcich. Sústredili sme sa na súčasnú hodnotovú orientáciu a snažili sme sa vypátrať, ako sa zmenila v porovnaní s hodnotami vyznávanými počas života pacienta. Brali sme ohľad na zviazanie bilancovania života s konštruktmi aktuálnej kvality života a vnímania zmyslu života, ktoré v práci teoreticky rozpracovávame. Opierame sa o teoretické východiská kruhového modelu systému hodnôt, o definície kvality života a prístupy existenciálnej psychológie a logoterapie a existenciálnej analýzy k smrti a fenoménu zmyslu života. V empirickej časti práce sme interpretatívnou fenomenologickou analýzou rozobrali štyri rozhovory prevedené s pacientmi v terminálnom štádiu onemocnenia. Otázky k semištrukturovanému rozhovoru sme konštruovali na základe teoretických východísk kruhového systému hodnôt podľa koncepcie Schwart.