Člověk s dg. Schizofrenie - komparace psychických fenoménů (se zřetelem na kognitivní funkce) nemoci na počátku léčby a v remisi - Semešová, Alexandra (2007)
Diplomová práce se zaobírá otázkou kognitivních funkcí u onemocnění schizofrenie. Jedná se o zjištění úrovně kognitivního výkonu při první epizodě onemocnění a při remisi po roce. Poslední hypotéza zjišťuje rozdíl kognitivních výkonů ve výkonových testech při obou měřeních, tedy při první epizodě a při remisi po jednom roce. Práce je rozdělena na dvě části. V první části, teoretické, se zabýváme problematikou schizofrenie. Jedná se o stručný souhrn veškerých charakteristik náležících k tomuto onemocnění. V další kapitole jsou popsány kognitivní funkce, jejich poškození a neuropsychologické vyšetření. Poslední kapitola teoretické části je věnována detailnímu popisu specifik kognitivních funkcí u onemocnění schizofrenie. Praktická část zahrnuje detailní popis vzorku, výsledky úrovně kognitivního výkonu při první epizodě a v remisi po roce. Dále zjištění statistického rozdílu mezi výkony v obou měřeních a diskuzi k zjištěným výsledkům. V příloze jsou doloženy veškeré výsledky statistické.