Osobnostní charakteristiky a sebehodnocení v nezaměstnanosti - Vencefr, Jindřich; Burešová, Iva, 1972-; Masarykova univerzita. Psychologický ústav (2007)
Hlavním cílem naší diplomové práce bylo zachycení vztahu mezi osobnostními charakteristikami a sebehodnocením k době nezaměstnanosti. Předpokladem našeho výzkumu bylo, že délka nezaměstnanosti souvisí s mírou emocionální lability a ovlivňuje sebehodnocení. Sledovaný vzorek 98 jedinců (43 mužů, 55 žen, 60 dlouhodobě nezaměstnaných, 38 krátkodobě nezaměstnaných), jsme podrobili Eysenckovým dotazníkům EOD, IVE a Rosenbergově škále sebehodnocení. U našeho vzorku jsme se také zaměřili na postihnutí rozdílů mezi ženami a muži ve všech sledovaných charakteristikách. Ze získaných hodnot jsme došli k závěru, že nejsilněji danný stav pociťují dlouhodobě nezaměstnané ženy, které vykazují mnohem vyšší míru emocionální lability i impulzivity nežli ostatní skupiny respondentů. U proměnné sebehodnocení jsme nenašli žádné průkazné vztahy s jinými složkami výzkumu.
Main purpose of my master thesis was capturing of relationship between personal characterstics and self-esteem during an unempoyment period. My research was based on the presumption that a length of an unemployment period is connected with level of emotional lability and influences self-esteem and thus there it si possible to monitos the difference between values of particular groups. Monitored sample of 98 individuals (43 men, 55 women; 60 unemployed on a long term basis, 38 on short-term basis) was subjected to Eysenck answer sheets and IVE and Rosenberg self-esteem scale. Within the range of the sample we have focused on capturing of the differences between men and women in all tracked characteristics. Based on retrieved values we came to conclusion, that women unemployed on a long term basis inhibit much higher level of emotional lability and impetiousity than other respondents groups. I have not found any valid relationships between self-esteem variable and other parts of the rese.
Vedoucí práce: Iva Burešová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008
Keywords: nezaměstnanost; sebehodnocení; unemployment; self-evaluation; diplomové práce; master's theses