Osobnostní charakteristiky a sebehodnocení v nezaměstnanosti - Vencefr, Jindřich (2007)
Hlavním cílem naší diplomové práce bylo zachycení vztahu mezi osobnostními charakteristikami a sebehodnocením k době nezaměstnanosti. Předpokladem našeho výzkumu bylo, že délka nezaměstnanosti souvisí s mírou emocionální lability a ovlivňuje sebehodnocení. Sledovaný vzorek 98 jedinců (43 mužů, 55 žen, 60 dlouhodobě nezaměstnaných, 38 krátkodobě nezaměstnaných), jsme podrobili Eysenckovým dotazníkům EOD, IVE a Rosenbergově škále sebehodnocení. U našeho vzorku jsme se také zaměřili na postihnutí rozdílů mezi ženami a muži ve všech sledovaných charakteristikách. Ze získaných hodnot jsme došli k závěru, že nejsilněji danný stav pociťují dlouhodobě nezaměstnané ženy, které vykazují mnohem vyšší míru emocionální lability i impulzivity nežli ostatní skupiny respondentů. U proměnné sebehodnocení jsme nenašli žádné průkazné vztahy s jinými složkami výzkumu.