Vývoj samosprávy v českých zemích ve druhé polovině 19. století - Štěpánek, František (2007)
Práce se zabývá vývojem územní samosprávy na našem území, včetně ústavního vývoje, který vývoj samospráv ovlivňoval a začleněním samosprávy do systému veřejné správy českých zemích. Zmiňuji se o právních předpisech, které samosprávy v průběhu druhé poloviny 19. století, ale i v předchozím absolutistickém období upravovali, zejména se zaměřením na samosprávy obecní, okresní a zemské.