Úloha inhibitorů cyklin dependentních kináz při indukci transkripčního stresu a jejich vliv na aktivaci nádorového supresoru p53 a jeho homologů - Holčáková, Jitka, 1977-; Vojtěšek, Bořivoj, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
ABSTRAKT DISERTAČNÍ PRÁCE Wild type (wt) protein p53 je významným nádorovým supresorem. Pro jeho správnou funkci je nepostradatelná spolupráce s dalšími proteiny p53 rodiny, p63 a p73. Úloha proteinů p63 a p73 v buňce nebyla dosud přesně zmapována. Mutace nebo nepřítomnost těchto proteinů v zárodečných buňkách vede k různým vývojovým vadám a deformacím, ale mohou působit i jako nádorové supresory. V některých případech p63/p73 částečně zastupují nefunkční p53 a spouštějí zástavu buněčného cyklu či apoptózu. Naopak jejich poškození negativně ovlivňuje funkci wt p53. Přesné zmapování vzájemných funkčních vazeb proteinů rodiny p53, signálních drah a objasnění jejich úloh v nádorové supresi může představovat další významný pokrok v onkologické léčbě. Látky podporující aktivitu wt p53 představují jeden z možných přístupů k léčbě nádorových onemocnění. Mezi ně patří i inhibitory cyklin dependentních kináz (CDK). Tyto látky zvyšují hladinu p53 v buňce, stimulují jeho aktivitu, a jsou tak scho.
DISSERTATION ABSTRACT The tumor suppressor p53 is critically important in the cellular damage response. The TP53-related genes, TP63 and TP73, exhibit significant structural homology to TP53, however, they do not code for classical tumor suppressors and are rarely mutated in human cancer. Both p63 and p73 exhibit tissue-specific roles in normal development and a complex contribution to tumorigenesis that is due to their expression as multiple protein isoforms. p63 and p73 isoforms regulate diverse cellular functions including proliferation, survival and differentiation. The net effect of p63/p73 depends on physical interactions between p63 and p73 isoforms, and on functional interaction with p53 at the promoters of specific downstream target genes. The multifaceted interactions occur in diverse ways in tumor-specific contexts, demonstrating a functional “p53 family signaling network” in human tumorigenesis. Understanding the role of p63 and p73 in the malignant transformation may ultim.
Vedoucí práce: Bořivoj Vojtěšek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: bílkoviny; buněčný cyklus; karcinogeneze; molekulární genetika; carcinogenesis; cell cycle; molecular genetics; proteins; disertace; dissertations