Úloha inhibitorů cyklin dependentních kináz při indukci transkripčního stresu a jejich vliv na aktivaci nádorového supresoru p53 a jeho homologů - Holčáková, Jitka, 1977- (2008)
ABSTRAKT DISERTAČNÍ PRÁCE Wild type (wt) protein p53 je významným nádorovým supresorem. Pro jeho správnou funkci je nepostradatelná spolupráce s dalšími proteiny p53 rodiny, p63 a p73. Úloha proteinů p63 a p73 v buňce nebyla dosud přesně zmapována. Mutace nebo nepřítomnost těchto proteinů v zárodečných buňkách vede k různým vývojovým vadám a deformacím, ale mohou působit i jako nádorové supresory. V některých případech p63/p73 částečně zastupují nefunkční p53 a spouštějí zástavu buněčného cyklu či apoptózu. Naopak jejich poškození negativně ovlivňuje funkci wt p53. Přesné zmapování vzájemných funkčních vazeb proteinů rodiny p53, signálních drah a objasnění jejich úloh v nádorové supresi může představovat další významný pokrok v onkologické léčbě. Látky podporující aktivitu wt p53 představují jeden z možných přístupů k léčbě nádorových onemocnění. Mezi ně patří i inhibitory cyklin dependentních kináz (CDK). Tyto látky zvyšují hladinu p53 v buňce, stimulují jeho aktivitu, a jsou tak scho.