Studium repetitivních sekvencí pohlavních chromosomů Silene Latifolia - Kubát, Zdeněk, 1980- (2007)
Abstrakt - Studium repetitivních sekvencí na chromozomu Y Silene latifolia Jednou z významných otázek evoluční biologie je vznik a vývoj pohlavních chromozomů. Zatímco většina pohlavních chromozomů živočichů dospěla do velmi vysokého stupně evoluce, mezi rostlinami najdeme mnoho druhů, jejichž pohlavní chromozomy stojí teprve na začátku cesty a demonstrují procesy formující jejich vývoj v časných stadiích evoluce. Zajímavý je především samčí chromozom Y, který ztrácí možnost rekombinovat a stává se tak unikátním ostrovem v genomu se stíženou schopností nápravy změn, které se na něm přihodí. Evolučně mladý pohlavní chromozom Y dvoudomé rostliny Silene latifolia je největším chromozomem u tohoto druhu a je dokonce asi o 40 % větší než X, s nímž v současnosti rekombinuje už jen v krátkém úseku raménka q. Soudí se, že evoluce strukturně odlišných pohlavních chromozomů z páru autozomů zahrnuje postupnou zástavu rekombinace mezi proto-X a proto-Y chromozomy. Nerekombinující oblasti chromozo.