Smíšený pěvecký sbor Gaudeamus Světlá nad Sázavou - Rezková, Eva; Spurný, Lubomír, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav hudební vědy (2007)
Obdiv, uznání, inspirace, tyto faktory se staly příčinou vzniku této práce. Město Světlá nad Sázavou je místem, ve kterém jsem vyrůstala a dodnes v něm žiji. Město nejen s dlouhodobou sklářskou tradicí, která mu zaručuje jméno nejen po celém širokém okolí ale i místo, kde se zásluhou Smíšeného pěveckého sboru Gaudeamus hrála opera a operety. Bylo by velkou lží říci, že organizace nesoucí název Gaudeamus nijak neovlivnila mé kulturní vnímání, pohled na kulturu vůbec. Troufám si tvrdit, že právě tento sbor se stal jakou si duchovní stravou během mého dospívání. Snaha každého člena dle mého soudu zasluhuje velké poděkování. Mým „díky“ je právě tato práce, jež byla napsána s velkou dávkou vzpomínek především týkajících se zážitků z představení veškeré jevištní činnosti sboru, láskou, a jakousi touhou, aby i Brno, město ve kterém studuji, vědělo o amatérské činnosti, kterou svým působením sbor přináší.
Admiration, apprecation, inspiration, all these things were reasons for this work. Světlá nad Sázavou is place, where I grew up and where I still live. This town is not famous only for its glass production, which makes it well-known almost in the whole region, but it is also famous for the choir Gaudeamus. Světlá nad Sázavou is place, where opera and operettas were performed. I have to say that Gaudeamus influenced my cultural sensation and my point of view for culture. I can even say that Gaudeamus was something like “cultural food” in the time of my adolescence. Endeavour of every member of this choir deserves my acknowledgment. I wanted to say thank you by this work. It was written with my memories connected with experiences from performances. I was leaded by love and ambition and I also wanted to introduce all this non-professional activities to Brno, the town where I study.
Vedoucí práce: Lubomír Spurný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2008
Keywords: pěvecké sbory -- Česko; smíšené sbory -- Česko; choirs (music) -- Czechia; mixed choirs -- Czechia; Světlá nad Sázavou (Česko); Světlá nad Sázavou (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses