Smíšený pěvecký sbor Gaudeamus Světlá nad Sázavou - Rezková, Eva (2007)
Obdiv, uznání, inspirace, tyto faktory se staly příčinou vzniku této práce. Město Světlá nad Sázavou je místem, ve kterém jsem vyrůstala a dodnes v něm žiji. Město nejen s dlouhodobou sklářskou tradicí, která mu zaručuje jméno nejen po celém širokém okolí ale i místo, kde se zásluhou Smíšeného pěveckého sboru Gaudeamus hrála opera a operety. Bylo by velkou lží říci, že organizace nesoucí název Gaudeamus nijak neovlivnila mé kulturní vnímání, pohled na kulturu vůbec. Troufám si tvrdit, že právě tento sbor se stal jakou si duchovní stravou během mého dospívání. Snaha každého člena dle mého soudu zasluhuje velké poděkování. Mým „díky“ je právě tato práce, jež byla napsána s velkou dávkou vzpomínek především týkajících se zážitků z představení veškeré jevištní činnosti sboru, láskou, a jakousi touhou, aby i Brno, město ve kterém studuji, vědělo o amatérské činnosti, kterou svým působením sbor přináší.