Orientace obyvatel sociálně vyloučených lokalit považovaných za romské v systému sociální ochrany v ČR - Prokopová, Lenka, 1981- (2007)
Ve své diplomové práci jsem se zaměřila na to, jak se obyvatelé sociálně vyloučených lokalit v ČR, které jsou různými sociálními aktéry považovány za převážně romské, orientují v komplexu dávek a služeb sociální ochrany státu, které jim mají pomoci překonávat důsledky sociálního vyloučení. Vycházela jsem z předpokladu, že ne vždy se lidem dostane veškeré pomoci, na niž mají nárok. Důvodem je, že při procesu získávání dávky či služby musí překonat řadu překážek, jednou z nich je i nedostatek informací. Tyto překážky shrnul prof. Mareš v tzv. modelu prahů, kde naznačuje šestici rozhodovacích míst (prahů), které je potřeba překonat během procesu rozhodování o podání žádosti o sociální dávku/službu. Výzkum byl koncipován jako kvalitativní studie založená na analýze polostandardizovaných rozhovorů. Výzkum byl realizován ve spolupráci se Sdružením Romů na Moravě.