Prvky persuase ve zpravodajství Hospodářských novin - Švábová, Zuzana (2008)
Persuase neboli přesvědčování obecně znamená vědomé užívání znaků a symbolů se záměrem ovlivnit něčí přesvědčení, postoje a rozhodnutí. Cílem persuase je získat vliv nad danou osobou nebo osobami, případně změna postoje této osoby nebo osob k určitému objektu. Persuase v jazykovém pojetí a v pojetí této práce však nemusí být nutně záměrná. Cílem této bakalářské práce je identifikace a popis persuasivních prostředků, detekovaných na první (nejdůležitější) straně tištěného deníku. Autorka práce nejprve provedla anketu o nejobjektivnější zpravodajskou část tištěného média za účelem získání reprezentativního vzorku k rozboru. Na základě odpovědí třiceti respondentů byly jako jedny z nejobjektivnějších zvoleny Hospodářské noviny. Deník byl hodnocen v rámci jednoho měsíce, a to března 2007. V tomto období bylo vydáno celkem 22 výtisků, v nichž bylo analyzováno celkem 479 útvarů, rozdělených do tří hlavních kategorií: zprávy, titulky a grafika. Operacionalizací tří základních kategorií persua.