Dětští uživatelé mobilních telefonů - Červáková, Hana (2008)
Rychlé rozšíření mobilních telefonů za poslední desetiletí s sebou přineslo trend snižování věku jejich uživatelů. Mnoho studií již bylo provedeno v oblasti mobilní telefonie dospívajících, naopak oblast dětských uživatelů mobilního telefonu zůstává na akademické půdě do značné míry opomíjena. Tato práce se zabývá tématem dětských uživatelů mobilních telefonů a je založena na explorativním kvalitativním výzkumu. Sběr dat proběhl formou polostrukturovaných rozhovorů s devíti dětmi ve věku 8-9 let (z jedné třídy základní školy). Tento výzkum byl zaměřen na následující témata: zmapování dětské mobilní komunikace a nastínění intenzity používání přístroje, charakterizování mobilní komunikace dětí s rodiči a vrstevníky, a význam média pro dětské uživatele. Zajímalo mne také, jaké funkce přístroje používají a jak je využívají a zda najdeme nějaká specifika rodičovské kontroly. Jeden respondent výzkumného souboru byl neuživatelem přístroje - odděleně jsem analyzovala jeho zkušenost se životem.