Za dveřmi ústavních zařízení soubor sociálních reportáží - Hajná, Michaela (2008)
Soubor sociálních reportáží zachycuje realitu ústavního života. Rozšiřuje jeho současný mediální obraz o jinou než zpravodajskou perspektivu vnímání obtížné životní situace lidí žijících v ústavních zařízeních. Reportáže se zaměřují na psychosociální potřeby člověka a podmínky, které ústavy pro jejich naplnění vytvářejí. Čtenářsky atraktivní žánr přibližuje společensky závažné téma široké veřejnosti. Řadu podnětů reportáže přinášejí také lidem pohybujícím se v oblasti sociální politiky a sociální práce, sociální nebo speciální pedagogiky, vychovatelství, psychologie, sociologie, lékařství a dalších příbuzných oborů. Teoretická část bakalářské práce definuje cíle a představuje konceptuální východiska z oblasti teorie médií a sociální politiky a sociální práce. Samostatnou kapitolu věnuje publicistickému žánru reportáži. Praktická část uvádí ve dvou kapitolách šest reportáží doplněných fotografiemi a reflexi novinářské práce. První příloha obsahuje tabulky sumarizující některé aspekty me.