Sociální deviace a protiprávní jednání - Jírová, Magdalena; Urbanová, Martina, 1962-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2008)
Diplomová práce se zabývá sociálními deviacemi, protiprávním jednáním a vzájemným vztahem mezi oběma pojmy. Zabývala jsem se příčinami sociálně deviantních jevů exogenními i endogenními i biologickými, psychologickými a sociologickými teoriemi, které mají za cíl vysvětlit vznik sociálně deviantních jevů. Mimo jiné jsem ve vztahu k sociálním deviacím definovala pojem normality a zabývala jsem se významem a chápáním deviací v postmoderní společnosti. Druhá část práce je věnována fenoménu práva, pojmu protiprávního jednání a vzájemnému vztahu mezi sociálními deviacemi a protiprávním jednáním.
My thesis deals with social deviation, illegal acts and with relations and differences between deviation and illegal act. The thesis deals with deviance by a close examination of the main theoretical interpretations. I also defined a concept of normality. The second part of my thesis deals with the concept of law, illegal act a differences between social deviation and illegal act as an extreme form of social deviation. I described illegal act as a violation of formally enected law.
Vedoucí práce: Martina Urbanová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Keywords: protiprávní úkony; sociální deviace; deviant behavior; torts; diplomové práce