Komunikace v soudní síni - Jedličková, Lucie; Houbová, Drahomíra, 1951-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2008)
Proces komunikace se projevuje nejen v běžném životě každého z nás, ale je přítomen i při soudním jednání v soudní síni. Při interakci ve výslechové situaci mezi vyslýchajícím a vyslýchaným dochází ke komunikaci, jejíž probíhání výrazně ovlivňuje celé trestní řízení. Úspěšné provádění výslechu je velkou měrou ovlivněno prácí a osobností soudce. Právě na soudci je, aby rozpoznal lež a skryté náznaky (verbální a neverbální kritéria), kterého mají dovést k poznání pravdy.
Like in our everyday life, communication exists during judicial proceeding too. Verbal and nonverbal ways of communication play an important role in the criminal procedure, especially in the course of examination. The examination is an legal act that has an interdisciplinary character. We can define the examination from the point of view of Criminal Code, the other point of view is criminalistics and we can not forget also a basic psychological findings standpoint.
Vedoucí práce: Drahomíra Houbová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Keywords: komunikační dovednosti; trestní řízení; communication skills; criminal procedure; diplomové práce