Problém nedokončeného středoškolského vzdělání mladých romských žen - Švojgrová, Irena (2008)
Autor diplomové práce: Bc. Irena Švojgrová Vedoucí diplomové práce: PhDr. Jiří Winkler, Ph.D. Název práce: Problém nedokončeného středoškolského vzdělání mladých romských žen Počet slov: 19.905 Tématem této práce je problematika vstupu romských dívek na střední stupeň vzdělání po ukončení povinné školní docházky v okrese Havlíčkův Brod. Práce je členěna na dvě hlavní části: teoretickou, která je věnovaná rozpracování základní výzkumné otázky, která zní: Jaké hlavní faktory brání vstupu dívkám, romského etnika s ukončenou povinnou školní docházkou, na střední stupeň vzdělání, popřípadě nejsou schopny toto vzdělání dokončit v okrese Havlíčkův Brod? a zároveň připravuje teoretickou základnu pro následný kvalitativní výzkum. Tato část je dále členěna na tři základní oblasti 1.Romové a romský životní styl a jejich vliv na vzdělávací dráhu, zejména na úspěšný přechod ze základní školy na střední stupeň studia. 2. Vzdělávání, po ukončení základní povinné školní docházky, 3. Trh práce. Druhá .