Zhodnocení účinků podnikového (útlumového) programu z hlediska sociálních cílů - Větrovcová, Renáta; Kulhavý, Václav; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2008)
Tématem této práce je zhodnocení účinků podnikového sociálního programu z hlediska sociálních cílů, blíže specifikováno v základní výzkumné otázce „Jak pomohl podnikový sociální program propouštěným pracovníkům zpět na trh práce?“. Cílem této intervence jsou zaměstnanci, kteří z důvodu svých zdravotních a sociálních handicapů jsou konfrontováni s hrozbou sociální exkluze, tedy neschopní získat vhodné zaměstnání. Tato hodnotící studie vychází z předpokladu, že lokální podnikový program může nejen zabránit sociální exkluzi jedinců, ale také přispět k jejich sociální inkluzi. Koncept sociální inkluze je pro účely této práce vnímán v souvislostech s pracovními podmínkami vykonávané práce. Výzkum byl postaven na triangulaci, tedy kombinaci kvalitativní a kvantitativní strategie. Na základě analýzy získaných dat vyplynula skutečnost, že stanovených cílů bylo dosaženo pouze v oblasti přeřazování zaměstnanců, největší přínos pro posílení sociální inkluze jedinců však můžeme spatřovat v jejich vyšší schopnosti uvažovat o pracovních podmínkách.
The matter of this thesis is programme evaluation from social point of view. The main goal is to answer the question: „How the company social programme helped to employees who were faced with the threat of to be set free?“. The target group are employees with health and social disability who are at risk of inability to obtain suitable employment with good conditions of work because of this deficiencies. They are in predictable risk of social exklusion on labour market and the company programm could help them to accomplish social inclusion. It is based on the hypothesis implicit in theoretical knowledge about social inclusion concept as need of good conditions of work. The research was based on triangulation as combination qualitative and quantitative analysis. The outcome of my analysis outline the fact, that the targets of the programme were achieved mainly in the section of transfer employees inside the company, but the other contribution in the range of social inclusion we can remark as higher ability of the participants to think over their work conditions.
Vedoucí práce: Václav Kulhavý.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: hledání zaměstnání; horníci; politika zaměstnanosti; programy a projekty; sociální vyloučení; job hunting; manpower policy; miners; programs and projects; social exclusion; diplomové práce