Mongolští přistěhovalci jako pracovní síla na Blanensku - Krausová, Hana (2008)
Tématem diplomové práce je proces sociální integrace mongolských přistěhovalců na Blanensku. Cílem práce je zodpovězení hlavní výzkumné otázky: „Jak napomáhají instituce přicházející do denního kontaktu s mongolskými přistěhovalci podmínkám sociální integrace?“ Celý text je rozdělen do tří částí: První část práce tvoří teorie, která se zabývá vymezením hlavních pojmů - integrace, migrace, integrační a migrační politika, podmínky sociální integrace, instituce přicházející do denního kontaktu s cizinci a cílová skupina na Blanensku. Druhá - metodologická část objasňuje volbu výzkumné strategie, výběr technik sběru dat, jednotku zkoumání, jednotku zjišťování. Seznamuje s konstrukcí výzkumného souboru, objasňuje operacionalizaci dílčích výzkumných otázek a seznamuje s postupem jak při realizaci výzkumu, tak i při zpracování a analýze dat. V třetí - analytické části jsou prezentována data zjištěná výzkumem.