Tvorba personální strategie v obchodní organizaci - Macková, Ivona (2008)
Práce se zabývá zjištěním souvislostí mezi firemní strategií, personální strategií a průběhem personálních činností v obchodní firmě. Jejím cílem je na základě zjištěných skutečností vytvořit novou personální strategii, která by lépe odrážela firemní strategii a také vytyčila směr pro provádění jednotlivých personálních činností. Úvodní část obsahuje základní informace o firmě, jejím vývoji i současné situaci. V teoretické části jsou uvedeny pohledy různých autorů na firemní a personální strategii a průběh jednotlivých personálních činností. V metodologické části jsou stanoveny cíle výzkumu, výzkumné otázky a celkový postup kvalitativního výzkumu. Následuje analýza dat, získaných studiem dokumentů a rozhovory. V samotném závěru je pak na základě zjištěných poznatků i přístupů z teoretické části vytvořen návrh nové personální strategie firmy s doporučením pro uvedení do praxe.