Problém šikany na základních školách v Děčíně - Šolcová, Jitka (2008)
Školní šikana je v současné době velmi rozšířeným a závažným problémem. Počet dětí postižených šikanou je podle výzkumů stále rostoucí, avšak většina škol není připravena tento problém řešit. Důvodem může být nízká informovanost rodičů žáků a veřejnosti o tomto problému, nedostačující vzdělání učitelů v oblasti šikany či jejich nezájem o tuto oblast. Tato práce se zabývá výskytem šikany na základních školách v Děčíně. Cílem je zjistit, zda jsou učitelé na těchto školách dostatečně identifikováni s problémem šikana a zda je jejich názor na výskyt šikany totožný s názorem žáků a rodičů, jejichž dětí se problém šikany přímo dotýká. Výzkumnými metodami této práce je interview a dotazníkové šetření.