Dilemata pracovníků sociálně-právní ochrany dětí v Opavě - Křížová, Hana (2008)
Cílem této práce bylo odpovědět na otázku: „Jakými způsoby řeší sociální pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Opavy všední dilemata plynoucí z jejich práce?“ Teoretická část práce popisuje všední dilemata sociálních pracovníků a prostředí oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Věnuje se charakteristice sociálního pracovníka a jeho pracovních podmínek. V následující části jsou uvedeny způsoby řešení jednotlivých dilemat. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou - prostřednictvím analýzy dokumentů, rozhovorů se sociálními pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dětí a zúčastněného pozorování. V praktické části práce jsou interpretovány výsledky provedeného výzkumu a zodpovězeny dílčí výzkumné otázky. Jsou zde popsány způsoby, jakými sociální pracovníci řeší jejich každodenní dilemata. Závěr práce je shrnutím zjištěných poznatků.