Řešení dilema jednostrannosti symetrie v Domově důchodců v městské části Ostrava-jih - Wybiralová, Zuzana (2008)
Diplomová práce je zaměřena na způsob řešení vybraného dilematu sociálními pracovníky ve třech domovech důchodců. Téma práce vystihuje hlavní výzkumná otázka: „Jak sociální pracovníci tří existujících domovech důchodců Městského obvodu Ostrava - Jih řeší při jednání s klienty - seniory těchto zařízení dilema mezi jednostranným či symetrickým přístupem k nim?“ V první části práce je proveden teoretický rozbor základních pojmů vztahujících se k charakteristice sociální práce v domově důchodců, klientům využívajících služeb těchto zařízení, sociálních pracovníků těchto zařízení, vybraného dilematu a jeho řešení. Druhá část - empirická obsahuje tvorbu a realizaci kvalitativního výzkumu a charakterizuje výzkumný vzorek. Pro zjištění hlavní výzkumné otázky jsem použila kvalitativní výzkumnou strategii a jako techniku sběru dat polostandardizovaný rozhovor, vedené se sociálními pracovníky třech domovů důchodců. V závěrečné části práce analyzuji výsledky kvalitativního výzkumu, na základě kterých zodpovím dílčí výzkumné otázky a následně i výzkumnou otázku hlavní.