Programy zaměstnanosti pro osoby nad 50 let v regionu Třebíčsko a jejich účinnost - Mácová, Jitka (2008)
Cílem této práce je zodpovědět otázku: Jak napomáhají programy zaměstnanosti, vytvořené pro osoby s věkem nad 50 let, při návratu na pracovní trh v regionu Třebíčsko? Programy zaměstnanosti napomáhají uchazečům o práci ke zvýšení jejich kvalifikace či vzdělanosti a současně je povzbuzují a motivují k hledání nového pracovního uplatnění. Zaměstnavatel, který zaměstná uchazeče o práci, který prošel programem, má nárok na finanční příspěvek po dobu 12ti měsíců na mzdu nového zaměstnance. Výzkumem provedeným formou rozhovorů s pracovnicemi Úřadu práce v Třebíči, pracovnicemi CC Systems a.s. a s účastníky jednotlivých programů jsem zjistila, že účast na programech pro osoby starší 50 let, je velkým přínosem, jak pro novou schopnost najít si zaměstnání, tak pro možnost účastnit se výběrových řízení na pozice, o které dříve nebylo možné usilovat, tak po celkové zlepšení kvality jejich života.