Posouzení ohrožených rodin v procesu sociální asistence podle úkolově orientovaného přístupu - Vlček, Jiří (2008)
Název práce: Posouzení ohrožených rodin v procesu sociální asistence podle úkolově orientovaného přístupu Tématem této práce je posouzení ohrožených rodin v procesu sociální asistence podle úkolové orientovaného přístupu. V první kapitole se věnuji životní situaci rodin, které jsou ohroženy sociálním vyloučením. Nejvíce alarmující je v tomto smyslu ohrožení zdraví a příznivého vývoje dětí. Druhá kapitola pojednává o sociální asistenci, které rozumím jako účinné metodě terénní sociální práce s rodinou, vhodné zejména při předcházení nařizování ústavní výchovy. Třetí kapitola se věnuje metodice sociální asistence. Předkládám v ní důvody, kvůli nimž se domnívám, že vhodným teoretickým přístupem sociální práce, který lze v sociální asistenci využít jako metodický rámec, je úkolově orientovaný přístup. Ve čtvrté kapitole se podrobně věnuji problematice posouzení. Ve výzkumné části se zaměřuji na zodpovězení hlavní výzkumné otázky, která zní „jakým způsobem posuzují životní situaci klientů sociální asistenti pracující podle úkolového přístupu?“ Věnuji se zde metodice výzkumu a prezentaci zjištěných poznatků.