Personální strategie manažerů neziskových organizací - Maňasová, Jana (2008)
Diplomová práce se zabývá řízením lidských zdrojů v neziskových organizacích z pohledu jejich manažerů. Práce se snaží se vysledovat, které podmínky ve vnějším a vnitřním prostředí NNO nejzásadněji ovlivňují tvorbu personální strategie a konkrétní podobu řízení lidských zdrojů v těchto organizacích. Za účelem zodpovězení výzkumných otázek je použita kvalitativní výzkumná metoda případové studie ve dvou NNO působících v oblasti sociálních služeb. Výzkum se přitom zaměřuje na to, jak manažeři vnímají podmínky fungování NNO, jaké strategie volí ke zvládání těchto podmínek a jak se tyto strategie projevují v konkrétních personálních činnostech. Diplomová práce dochází k závěru, že manažeři NNO vytvářejí různé strategie „pro přežití“ (zajištění finančních prostředků), závislé na vnímání především vnějších podmínek, jako je financování NNO a postoj státu a veřejnosti v souvislosti s cílovou skupinou organizace. Konečnou podobu ŘLZ však patrně více ovlivňují vnitřní podmínky, a to zejména man.