Proměny mateřství v souvislosti s proměnami dětství v ČR - Janků, Monika, 1980- (2007)
Magisterská diplomová práce (psychologie), Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Brno 2007. ABSTARKT Diplomová práce Proměny mateřství v souvislosti s proměnami dětství se zabývá otázkou po souvislostech proměn dětství a mateřství žen tří generací a vlivu proměn konstruktu dětství na mateřství. V teoretické části je podán přehled historického vývoje mateřství a dětství v západoevropském kontextu a v ČR až do současnosti, jako doklad proměnlivosti obou konstruktů. Dále je uveden přehled některých psychologických teorií, které se k problematice mateřství a dětství vztahují a příspěvek některých autorů české dětské psychologie. Výzkumná část se zabývá mateřstvím jednotlivých žen ve vztahu k jejich pojetí dětství s cílem zjistit, jaké jsou mezi nimi souvislosti a zda proměna konstruktu dětství má na mateřství žen tří generací vliv.Byly provedeny polostrukturované rozhovory se ženami tří generací (nejmladší g.